Slovenský štvorkajak postúpil priamo do semifinále K4 500

06.08.2021 Celý región

Tokio 6. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek sa na OH 2020 v Tokiu prebojoval priamo do sobotňajšieho semifinále K4 na 500 m. V druhej rozjazde finišoval druhý so stratou 149 tisícin na víťazných Španielov.

Slováci mali pomalší štart a po úvodnej 250-ke figurovali na štvrtom mieste. V druhej časti trate však dokázali vystupňovať tempo, prepracovali sa na druhú pozíciu a vo finiši dorážali aj na španielsku loď. Slovenská káštvorka dosiahla v rozjazdách celkovo druhý najrýchlejší čas. Na OH 2016 v Riu de Janeiro získalo kvarteto Myšák, Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka striebro na 1000 m trati.

Vlček sa v Tokiu stal historicky prvým slovenským šesťnásobným olympionikom. Päť olympijských štartov majú na svojom konte plavkyňa Martina Moravcová, sánkarka Mária Jasenčáková, vodný slalomár Michal Martikán, strelec Jozef Gönci, biatlonistka Martina Halinárová, bežci na lyžiach Ivan Bátory s Martinom Bajčičákom.i chodec Matej Tóth.
 

Slovenská K4 splnila cieľ, Vlček: Držali sme skvelé tempo

Tokio 6. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek splnil cieľ a na OH 2020 v Tokiu sa prebojoval priamo do sobotňajšieho semifinále K4 na 500 m. Slováci mali pomalší štart, ale v závere zmazali manko a ušetrili aj niekoľko síl.

Slováci finišovali v druhej rozjazde druhí so stratou 149 tisícin na víťazných Španielov a nemuseli absolvovať štvrťfinále. V sobotňajšom semifinále sa predstavia dopoludnia, štart je na programe pred 03.30 SELČ. "Cieľ sme splnili, v semifinále musíme zopakovať takúto istú jazdu. V závere som videl, že sme len dve lode. Nebola to ľahká jazda, chceli sme skúsiť prvý ostrý štart," povedal Baláž v cieľových priestoroch.

Baláž s Botekom sa po štvrtkovom štarte v K2 na 1000 m museli rýchlo preorientovať na novú úlohu, regeneráciu nepodcenili: "Po včerajších pretekoch nasledoval odpočinok, masáž a regenerácia. Dobre sme sa najedli, doplnili sme sacharidy a energiu. Čo sa jedla týka, všetko je tu dobré, ale snažíme sa brzdiť. Ale posledný deň to roztočíme aj v jedálni," dodal Baláž s úsmevom.

Slovenský štvorkajak mal v rozjazde pomalší štart a po úvodnej 250-ke figuroval na štvrtom mieste. V druhej časti trate však dokázal vystupňovať tempo, prepracoval sa na druhú pozíciu a vo finiši dorážal aj na španielsku loď. "Nie sme štartéri ako Španieli, ktorí majú v lodi troch dvestovkárov. Zajtra sa pokúsime odštartovať lepšie. My nemáme najsilnejší štart už od roku 2019. Snažíme sa to vylepšiť, ale top štartéri ako Španieli a Nemci nebudeme. Ale sme silní inde," povedal Botek.

Jeho parťák Vlček videl štart dobre, ale neskôr mu tréneri ozrejmili, že nebol ideálny: "Zdalo sa mi, že sme štart chytili dobre, podľa mňa to bolo celkom fajn. Ale potom mi z brehu povedali, že sme zaostali. Ale ostatní sú dobrí štartéri, my to musíme dohnať inde. Ale išli sme plynulo, držali sme si tempo. Maďari to vzdali relatívne rýchlo a potom aj Rusi. To som si už bol istý, že postup je náš. Teší ma to, lebo sú tu ťažké podmienky."

Slovenská káštvorka dosiahla v rozjazdách celkovo druhý najrýchlejší čas, čo je prísľub pred semifinále. Pred jazdou cítil Botek únavu, ale podarilo sa mu ju eliminovať: "Ja som bol po pretekoch v K2 na masáži, bol som v ľadovom bazéne a doplnil som si energiu stravou. Potom som sa snažil oddychovať v chládku. Po pretekoch sme museli robiť iné veci ako Denis a Erik, ale veľký rozdiel tam nebol. Teraz pred rozjazdou som ešte cítil únavu, ale podarilo sa mi ju rozjazdiť."
 

Vyberte región